Безплатни прегледи на пациенти с венозни заболявания ще бъдат проведени на 25,26 и 27-ми август от 13:00 до 16:00 ч. в отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“. Прегледите ще бъдат осъществени в рамките на кампанията на лечебното заведение за повишаване информираността на пациентите за профилактика на социалнозначимите заболявания – „Бъдете здрави!“.

“Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, оттоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват. При развита флеботромбоза например съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която не рядко завършва фатално. По данни на СЗО това усложнение на заболяването е 4-тата по честота причина за смъртност в света. Поради това от изключителна важност е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили тежки усложнения“, това заяви д-р Димитър Марков, завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“. 

Всички желаещи пациенти могат да се възползват от визираните безплатни прегледи, като за целта запишат час на телефон 0700 31 051.

Екипът на Национален Здравно Информационен Каталог напомня, че ранното диагностициране е от основно значение за провеждането на качествено и навременно лечение. Чрез редовни профилактични прегледи могат да бъдат избегнати сериозни последици за здравето.

Бъдете отговорни за здравето си – прегледайте се!

 

Тагове: , , ,

Източник: НЗИК