В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив ще бъдат проведени безплатни очни прегледи за заболяванията глаукома и катаракта. Инициативата се организира в периода 16-27 март. Желаещите пациенти трябва предварително да запишат час за осъществяване на прегледа на телефон 032/602 649, между 8:00 и 12:00 ч. На записалите се пациенти ще бъде извършено измерване на очното налягане, за да се предвиди евентуалното развитие на глаукома или катаракта.
Кампанията се провежда по повод Световната седмица за борба с глаукомата. Заболяванията глаукома и катаракта са една от основните причини за необратима слепота в световен мащаб. По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но едва половината от тях са запознати, че имат това заболяване. Това се дължи на липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома.
За да се избегне установяване на напреднало увреждане, и за да бъде проведено ефикасно лечение на по-ранен етап от заболяването, е необходимо навременно диагностициране. Затова специалистите препоръчват да се извършва профилактично изследване на зрението един път в годината, особено при хора над 50-годишна възраст.

 

Тагове: , , , ,

Източник: НЗИК