Ечемикът представлява малък абсцес на клепача, който обикновено се появява в основата на миглите, като причинява болка и оток. Най-честата причина за появата на ечемик на окото е при умора, изтощение или стрес, когато организмът е особено податлив на инфекции. Домашните средства могат да облекчат болката и да ускорят оздравяването.
Ечемикът не е сериозно заболяване и възниква в резултат на инфекция в основата на косъм от миглите. По принцип изчезва, като се спука и отдели гной. Ако не се прилага никакво лечение, се задържа в продължение на 7-10 дни. Целта на терапията е да бъде смален или спукан, да се предотврати разпространението на инфекцията и да се изгради устойчивост към нея в бъдеще.
За да намалите възможността за появата на ечемик на окото, трябва да повишите устойчивостта си спрямо инфекции, като за целта правите редовни физически упражнения и се храните здравословно. Ечемикът е заразен и по тази причина болният трябва да използва индивидуални кърпи, които се сменят всекидневно, да мие често ръцете си и да не пипа очите си.
В никакъв случай не се опитвайте да изстискате гнойта от ечемика. Ако той се спука сам, внимателно избършете секрета с чиста кърпичка.
За по-бързото справяне с проблема е добре да повишите имунитета си като всекидневно пиете чай от ехинацея, репей и мента. По възможност яжте по две скилидки чесън на ден.
За да се справите своевременно с инфекцията приемайте витамин С, флавоноиди и рибено масло.
Успокояващ компрес можете да приготвоте като направите чай от репей, очанка или невен. Напоете парченце марля и го наложете на окото за десетина минути. Повтаряйте процедурата на всеки два часа.
Ако след три дни ечемикът не се е спукал, не намалява или има секрет, потърсете лекарска помощ. При повторна поява на ечемик на окото потърсете незабавно медицинска намеса.

 

Тагове:

Източник: НЗИК