Ваксина, понижаваща холестерола, също може да имунизира срещу сърдечно-съдови заболяваня.

След успешен експеримент проведен върху мишки, е на път да бъде създадена ваксина, която имунизира хората срещу високи нива на холестерол и стесняване на артериите, в следствие на натрупването на мастни вещества (атеросклероза), според проучване, публикувано в European Heart Journal.

 

Фаза I от проучването вече е в сила, при която откритията ще бъдат тествани и върху хора, за да се разбере дали имат ефект.

 

Нови стъпки в кардиологията

Това изследване е първото по рода си, което показва, че е възможно да се имунизират генетично модифицирани мишки с молекула, която кара организма да произвежда антитела срещу ензим, наречен пропротеин субтилизин кексин 9 (PCSK9), който пречи на организма да елиминира липопротеините с ниска плътност (LDL), познати още като „лош“ холестерол.

 

Пациентите, с високи нива на LDL холестерол, в следствие на генетична предразположеност, нездравословен хранителен режим и начин на живот, са изложени на много по-голям риск от преждевременно развитие на сърдечно-съдово заболяване. Според специалистите по кардиология, тези заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, причинени от атеросклероза, са изпреварили инфекциите като основна причина за заболяване и смърт в целия свят. Понастоящем, има лекарства които могат да се използват за понижаване на LDL холестерола, но те трябва да се приемат ежедневно. И въпреки, че като цяло те са добре поносими, могат да причинят нежелани реакции при някои хора.

 

Ваксина с обещаващи резултати

Това ново проучване показва, че ваксината AT04A, когато се инжектира при мишки, на които е давана мазна храна, с цел предизвикване на висок холестерол и развитие на атеросклероза, намалява общия холестерол с 53%, свива атеросклеротичните увреждания на кръвоносните съдове 64% и намаляват биологичните маркери на възпалението на кръвоносните съдове с 21% до 28% в сравнение с неваксинираните мишки. В допълнение, индуцираните антитела остават функционални през целия период на изследване и все още са високи в края на проучването.

 

Д-р Гюнтер Щаслър, главен технологичен директор на AFFiRis, компанията, развила AT04A и един от авторите на проучването, обяснява, че AT04A е способна да индуцира антитела, които са насочени специално към ензима PCSK9. В резултат на това, нивата на холестерола са намалени по-последователен и дълготраен начин, което води до намаляване на мастните отлагания в артериите, както и до намаляване на възпалението на артериалната стена.