Какво е ядрено магнитен резонанс?

Магнитно-резонансната томография (наричана ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) е вид томография, основан на физичното явление ядрен магнитен резонанс.
Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни за визуализиране на различни органи, части и области в човешкото тяло, и то без използването на рентгенови лъчи или операция. ЯМР е напълно безболезнена диагностична процедура, даваща изключително детайлни изображения на мозъка, гръбначния стълб, нервната система, меките тъкани, мускулите, скелета, ставите, сърдечно-съдовата ситема, органите в малкия таз, гърдите, мастната тъкан и др. Това е метод, който подпомага ранното откриване на различни болести, така че лечението да бъде по-ефективно. Приложим е при диагностициране на мозъчни тумори, инсулти, сърдечни дефекти, както и при различни травми и разкъсвания – проблеми с мускули, кости, хрущяли, сухожилия.

ЯМР осигурява възможно най-добрата информация, ако в последствие се изисква и хирургична намеса. Ако има патологични промени, ЯМР може да покаже местоположението, размера и обхвата им.

Изследването чрез магнитно-резонансната томография се счита за безвредно и много сигурно – няма известни вредни ефекти и не създава рискове за здравето на пациента. Самото изследване се понася лесно, тъй като магнитното поле и радиовълните не се усещат и не причиняват неприятни усещания.

ЯМР борави с изкуствено генерирано мощно магнитно поле, което въздейства на водородните атоми, участващи в състава на водата в човешкото тяло и дава възможност за силно контрастни изображения между различните меки тъкани.

Апаратът за ЯМР най-общо представлява голяма цилиндрична тръба, в която са разположени цилиндрично оформен мощен магнит, втори радиочестотен магнит и скенер, записващ получената информация. В тръбата е поставена и работна маса, върху която пациентът ляга най-често по гръб и плавно се плъзва навътре. Компютърната станция, която обработва получените изображения, се намира в отделна стая.

Много често при работа с ЯМР се използват т.нар. контрастни вещества. Те се основават преди всичко на химичния елемент гадолиний (Gd), който се инжектира директно в кръвоносната система, давайки възможност за по-точна контрастна картина от ЯМР. Възможно е съвсем рядко да се получат нежелани странични реакции като гадене и алергии.
Използването на въпросното вещество при бременни жени не е желателно, за да не премине през плацентата и да навлезе в кръвоносната система на плода. Изхожда се от съпоставка на потенциалните рискове и ползи според всеки конкретен случай.

Подготовка на пациента

Преди изследването не е нужно да променяте обичайния ритъм на ежедневието си. Носете удобни дрехи, по възможност от естествени материали и оставете бижутата и всякакви метални аксесоари у дома – пиърсинг, обеци, очила, часовници и др. Не се препоръчва употребата на грим. Никотиновите лепенки трябва да бъдат премахнати.

Различни металосъдържащи медицински обекти може да създадат проблеми при изследване с магнитен резонанс. Уведомете предварително за наличието на следните метали в тялото ви: стоманени хирургически клипсове или скоби; клипсове при мозъчн аневризма; пейсмейкър; имплантирани невростимулатори; метални фрагменти в едното или двете очи; вътрешни ушни кохлеарни импланти;

Въпреки че самото изследване обикновено трае между 15 и 45 минути, отделете поне 60 минути, тъй като има процедури, които трябва да бъдат спазени за ваша безопасност. Ако вашият лекар е препоръчал изследване в повече от една област, времето за изследване е по-дълго. При контрастните изследвания времето също се удължава, тъй като част от сериите се правят без контраст и след това се повтарят с контраст.

След изследването е желателно да приемате повече течности – поне 2 литра през първото денонощие. Не е желателно да консумирате алкохол.

 

Тагове: ,